Invigningen 28 maj 2011

Munter döptes i champagne (Se mer om händelsen på video!)
Champagnen sprutade över Munters stäv, molnen vek undan,  folket hurrade – invigningen av Munter blev en mycket lyckad tillställning.
Landshövding Bo Könberg anlände i en gräddgul BMW från före andra världskriget, hämtad av automobilsällskapet i Nyköping, som också ordnade en parad ovanför hamnen i Pilgrimsbo.

Publikrekord?

-Så här mycket folk har det inte samlats i Vrena sen Snoddas framträdde på 50-talet, sa en man i publiken, som nog uppgick till femhundra personer.
Trubaduren Lasse Lindberg från Nyköping inledde entusiastiskt, sedan talade ordföranden i föreningen Munters vänner , Hans-Christer Palmers , om den långa resa som Munter gjort innan hon nu åter visade sig i all sin glans.

Landshövdingen hyllade och publiken hurrade
Därpå reste sig landshövdingen ur sin rullstol på fördäcket. Han var nyopererad efter en höftledsoperation, men ställde upp trots smärtor och besvär, och för det fick han ett stort tack av Hans-Christer.

– –

Det är bra med kommuner och landsting som ger stöd åt medborgarna, men ett samhälle kan inte leva utan insatser från medborgarna själva.  Munter har fått stöd från EU och från tre kommuner, men det i särklass viktiga är det ideella arbete som så många har lagt ner på det här projektet – för att alla i regionen  ska få glädje av det, sa landshövdingen.
-Jag döper dig till Munter, sa Bo Könberg och skakade champagneflaskan, korken for av med en smäll och Lasse Lindström blåste en fanfar, Hans-Christer utbringade ett fyrfaldigt leve för festföremålet och alla församlade hurrade med stor entusiasm.

Skeppsskorpor, Munterdricka och Munterbåtar
Dagen till ära hade Björn Hansson från Oxelösund tagit fram gammaldags glasflaskor med invigningsetiketter om den stora dagen. Denna Munterdricka såldes för hundra kronor flaskan (intäkterna gick till båten) och alla flaskor tog slut på kort tid. Även skeppsskorporna gick åt, men det finns en del paket kvar, 25 kronor för den hugade.

Jubel följde Munter på sin jungfrufärd
Peter Strandberg blåste i ångvisslan, ångmaskinen från 1905 började sitt pysande dunkande, propellern vispade runt vattnet i aktern, båten gled ut och denna dag den 28 maj 2011 företog Munter sin egentliga jungfrufärd.
Till folkets jubel.

Har du bilder eller video från evenemanget, kontakta oss gärna på hemsidan om vi kan få ta del av dessa.

______________________________________________

___________________________________________________

Ångslupen Munter  –  ett stycke kulturhistoria i Yngarebygden
Munter, som byggdes 1879, trafikerade Yngaren och angränsande sjösystem från 1915 till mitten på 40-talet och var då en viktig del i bygdens vardagliga liv. Munter har nu renoverats till i stort sett sitt ursprungliga skick och utseende med vedeldad ångpanna och en ångmaskin från 1905 och skall användas till turer under somrarna.Hemmahamnen är Pilgrimsbo i Vrena som under hela 1900- talets första hälft var en ”stor” hamn med omfattande godstrafik och även knutpunkt för resenärer som skulle vidare till Nyköping med tåg.Föreningen Ångslupen Munters Vänner driver projektet i ideell regi och vill att Munter skall bli en central del i fritidsaktiviteter och turism i bygden med möjligheter för alla att uppleva hur det var att ”åka ångbåt” och ta del av den vackra naturen runt sjöarna Mäskaren, Yngaren och Hallbosjön.