Farvatten

Munter är sedan sommaren 2011 en attraktion på Yngaren och Hallbosjön

Munters hemmahamn är Pilgrimsbo i Vrena, cirka 20 km nordväst om Nyköping utmed riksväg 52. Där har nu det gamla bykhuset renoverats och gjorts om till hamnkontor. Det fungerar som café, ”museum” och som bokningscentral med moderna bekvämligheter och kan hyras för konferens eller annan trevlig samvaro, i kombination med resa eller som särskild aktivitet.

Med Ångslupen Munter hålls en gammal ångbåtstradition vid liv. Vid förra sekelskiftet gick flera ångslupar i regelbunden trafik mellan Vrena och gårdarna kring Björkvik.
Läs mer om Ångslupen Munter – en del av vårt kulturarv!

Munter kan också tänkas gå i reguljär trafik som vid förra seklets början, men det förutsätter bokningar i förväg och tillräckligt antal passagerare.

Några av de stora gårdarna runt sjön Yngaren och Hallbosjön planerar att ha ångbåtsbrygga, precis som förr i tiden då Munter gjorde dagliga turer.

Munter kan användas av privatpersoner, skolklasser, företag och föreningar. Privatpersoner kan boka båten för evenemang som förlovning, bröllop, födelsedagsfest, fiskeutflykt och kanske kräftfest i samarbete med någon av herrgårdarna kring sjön. Skolklasser kan göra utflykter och studiebesök, företagen kan använda Munter för begivenheter för personalen och föreningarna för annorlunda möten.